Hvordan kle barnet?

For at barnet skal holdes varmt og tørt hele dagen, er det viktig å kle barnet riktig. Det er bedre med flere lag tøy, enn få tykke plagg. Flere plagg sikrer luft mellom plaggene som isolerer godt, gir god bevegelsesfrihet, og det blir lettere å regulere temperaturen ved å ta av ett plagg. Barn bør følge 3-lags prinsippet for maksimal komfort.

1. Første lag

Det første laget skal holde kroppen tørr og varm. Her bør du velge tynt og tettsittende ullundertøy. PS! Unngå bomull som fører til at barnet blir vått og kaldt.

2. Mellomlag

Fleece eller ull er det beste du kan velge for å holde på varmen i 3-lags prinsippet. Disse materialene har god evne til å regulere temperaturen med sin kombinasjon av varmende og fukttransporterende egenskaper. Unngå jeans eller bomull som mellom lag, da disse materialene ikke trasporterer fuktighet som fører til at barnet fort blir vått og kaldt. Husk: det er bare det første laget som skal være tettsittende. Mellomlaget og ytterlaget skal være lett og ledig.

3. Ytterlag

Det ytterste plagget skal beskytte mot vær og vind. Her bør du velge en vanntett eller vindtett jakke, parkdress eller regntøy til våte dager. Det er også viktig at vinterdressen ikke er for liten, da det hemmer bevegelsesfriheten til barnet.

 

Det kan være vrient kle på barna når de skal ut. Hvordan fungerer klærne hvis været slår om? Hvordan kan jeg sørge for at barnet er varmt nok, men ikke så varmt at det svetter? Nøkkelen til riktig påkledning er å kle på barna i flere lag.

Ulike materialer fungerer best til de ulike lagene, og luften som er fanget mellom lagene, gir ekstra varme.Innerlaget gjør at huden får puste, mellomlaget holder barnet varmt, og ytterlaget gir beskyttelse mot vind og kulde.

Lagvis påkledning er også rimeligere. Ett kleslag kan brukes nesten hele året, så lenge det fremdeles passer! Antrekket kan tilpasses endringer i været ved å ta på ekstra lag eller ta av lag, og ulike innerlag og mellomlag kan gi litt etterlengtet variasjon i påkledningen.